Status not updating after closing, false “open” notification

  • 1
  • Question
  • Updated 1 month ago
Almost daily, when leaving home and closing the door with the fob, the MyQ hub does not recognize that the door has closed. This then leads to an “open notification” despite the fact that we had confirmed that the door did in fact close and remained closed. Any idea how to fix this inconvenience? My wife does not trust the hub.
Photo of Jamie Horwood

Jamie Horwood

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes

Posted 1 month ago

  • 1
Photo of Michael Parker

Michael Parker

  • 307 Posts
  • 30 Reply Likes
Hey Jaime! Can you send a photo of the inside of you garage door and where the sensor is? I had to relocate my sensor when I had the hub as even a little wind would send off false alerts. The sensor battery also could be weak try replacing that
Photo of Nettravellor

Nettravellor

  • 7 Posts
  • 2 Reply Likes
Hi Jamie, do you have open notifications turned on and if so do you get these normally.  If you don't have open notifications on, turn them on and see if they report normally.  Also try the open for a period of time to see if the sensor can report that as well.  If these don't know it may be the sensor.  First test is to and release press the button on the sensor and see if the hub beeps.  Wait 5 seconds and press the button again.  Repeat this 5 times, if the hub repeatedly beeps its probably not the battery, plus if it is you should be getting a low battery indicator.  If you don't get a repeated beep, definitely replace the battery.
Also if this is a 2nd door where you purchased a second sensor, make sure the sensor type and hour compatible.  There's still lots of 1st gen sensors out there (as well as hubs) and if they were bought separately, there may be a compatibility issue.  The website lists what sensor is compatible with what hub, otherwise you may need a bridge device.