(Wall) Light switch schedule triggers but does NOT turn switch on/off

  • 2
  • Problem
  • Updated 1 day ago
I have three GDOs and two Chamberlain WSLCEV light switches @ home. All has been working fine, including lights on a schedule (turn on @ PM and off in AM).

Enter the Liftmaster branded 823LM light switch.

We recent bought a vacation home, so I put one of the spare gateways up there. I installed a Liftmaster 823LM remote light switch and configured it.  It works perfectly fine (turning it on and off) using both the switch itself AND via the Android app.

However ... I set up a schedule for it to go on and off like the lights @ home.  The schedule DOES trigger (seen in history and receive notifications), but the light switch itself does not turn on or off.

I even tried adding the switch to the SAME schedule that turns the house lights on and off.  When it triggers, the house lights turn on and off but the one @ the vacation home does NOT.

Does it sound like bad switch?  

I wouldn't think there would be any incompatibility between the MyQ scheduling feature and the Liftmaster branded switch, but ... is there?

I don't understand how I can use the Android app to turn it on and off without issue, but the scheduling does NOT turn it on or off, despite the even actually being triggered and showing up in the history.

Any ideas?  
Photo of BBIE

BBIE

  • 88 Posts
  • 13 Reply Likes
  • perplexed

Posted 1 year ago

  • 2
Photo of MyQ Community Manager

MyQ Community Manager, Employee

  • 2294 Posts
  • 139 Reply Likes
BBIE, working to get you an answer. I'll get back to you as soon as possible. Lauren
Photo of BBIE

BBIE

  • 88 Posts
  • 13 Reply Likes
That would be great.  One of the reasons I stayed with MyQ for my place up north was for this very functionality.
Photo of BBIE

BBIE

  • 88 Posts
  • 13 Reply Likes
Well, not sure if you guys did anything but yesterday evening - 4 days after the initial install and 4 days of the schedule NOT turning the lights on and off @ the cabin, all of a sudden it's now working correctly!  

Every night that the schedules ran (one for the lights down home and one for the cabin lights), I checked the status of the lights via the app.  Until yesterday, the schedule for the cabin would trigger but the light stayed on.  

Last night, for the first time, the schedule ran and it turned the lights on.  And this morning, it turned them off.  At least that's what the app shows.  I'll be able to confirm it when we go up this weekend.
Photo of MyQ Community Manager

MyQ Community Manager, Employee

  • 2294 Posts
  • 139 Reply Likes
BBIE, I think tech support has handled the issue, but if that's not the case, please let me know. Lauren
Photo of BBIE

BBIE

  • 88 Posts
  • 13 Reply Likes
Yes, hence my message 6 days ago (see above).  All appears to be well now. Thx.
Photo of enlightened1

enlightened1

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
This is happening again now (Sunday, 11/11/2018) for me. Push notifications indicate the event has occurred as scheduled to turn on/off lights, but nothing happens for any of the three light switches. I can use all of the switches manually through the app to turn the lights on/off. Something is wrong with the scheduled event functionality.
(Edited)
Photo of Lisa B

Lisa B

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
Having the same issues here! Works fine manually but not automatically started a few days ago
Photo of Matthew Vogel

Matthew Vogel

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
I have had the same issue with my switch since Friday 11/09/18
Photo of Vaclav Sotola

Vaclav Sotola

  • 2 Posts
  • 1 Reply Like
Same here.  Something is not right.  How about coming clean Chamberlain?

Photo of Vaclav Sotola

Vaclav Sotola

  • 2 Posts
  • 1 Reply Like
Notification says light is turned on. Light is NOT on.  Started about 11-9-18.  I can still turn on/off lights manually from the app. But Scheduling is FU.
Photo of Stephan Nordica

Stephan Nordica

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
I am in the same boat!!  I believe the last update BROKE it.  Log shows event triggered but lights do not come one.  I went as far as deleting everything including the bridge, reinstalling all devices and schedules and nothing. So frustrating!!!